Friday, May 18, 2012

Archetipusok mint a manipuláció eszközei - avagy Teréz anya, a sztahanovista




A gyikok vagy azok kiszolgálói tudatában vannak az emberi érzelmek teremtő erejének. Arra használják e tudást hogy manipuláljak a valóságunkat.

Az Archetipusok olyan  személyek, vagy más lények, melyek mélyen beleivódtak az egyetemes emberi tudatalattiba, és ezért erős érzelmek keltésére alkalmasak. Valóságos, élő vagy halott vagy képzelt  személyekből is formálhatók archetipusok, ha a róluk szóló információ közvetlen tapasztalattal a publikumnak nem hozzáférhető.

Az Archetipusok mindig "abszolút" -ok, azaz minden határon túl rendelkeznek egy adott tulajdonsággal, amely az adott érzelmet váltja ki.

Itt van például Lenin alakja. Mivel 1921-ben meghalt, szinte senkinek sem volt közvetlen  tudomása a személyérol, a kommunista rendszerek nagyszerű archetipust gyártottak belőle:
Az "abszolút" tanító. Bölcs, egész életét a nép szolgálatának rendeli alá, tanításait mindenki lelkesen hallgatja, üldöztetést szenvedett el miattunk, csak hogy nekünk jó legyen. (Hol is hallottuk már ezt?  Ja igen, Jézus... akkor is bűntudatot keltett bennünk, az is volt a cél.)
Kisebb archetipusokat is gyártottak, ott volt például Sztahanov. Az idősebbek még talán emlékeznek, ő volt az abszolút él-munkás alakja, aki nem 120 vagy 130 hanem 300-400 százalékra teljesítette a normát.. Az ő (javarészt valótlan) példájával ösztökélték a dolgozókat erejüket meghaladó munkateljesítményre.

Korunkban is találunk példákat, a média imád ezekkel dolgozni. Van ugye abszolút diktátor,(harag kiváltására), abszolút mesteri bűnelkövető tömeggyilkos (félelmet indukál) abszolút szép nő es férfi, (akikhez képest alávalónak, csúnyának érzed magad, abszolút zseniális tudós, az abszolút megvilágosodott vallasi vezető...gondolj csak arra mit érzel, ha egy idézetet Einsteintől, vagy a Dalai Lámától olvasol. Akármilyen badarság is az, a tudatalatti "bekapcsol" és megkeresi neked hogy miert bölcs és igaz a mondás.

Ott van a közelmúlt példái közül Teréz anya az abszolút önfeláldozó például. Egy adott szempontbol nézve ő is sztahanovista...A nyomor óceanja, melyet  ő mint csepp a tengerben - legjobb tudása és lehetőségei szerint - enyhített, nem lett igazán kisebb, viszont élete és működése.hatásosan megerősítette a "jóságos, könyörületes" imázst, mely a szentszék gigantikus vagyonáról, nem egészen tiszta bank akcióiról és a különféle egyéb visszaélésekről szóló kapcsolatos hireket sikerrel háttérbe szorította. (egy összeesküvés elmélet gyártó itt biztos megjegyezné, hogy ugyanazok emelték őt piedesztálra, akiknek áldásos tevékenysége az elmúlt 2-300 év gyarmati politikájának eredményeként a tengernyi nyomort előidézte).

No comments:

Post a Comment