Saturday, July 27, 2013

A Van Allen sugárzási övezet



  • Van Allen sugárzási övezet (röviden:Van Allen-öv) a Föld feletti, elektromosan töltött részecskéket tartalmazó dupla réteg, mely tóruszokra hasonlít.
    Az övet (illetve öveket) az első amerikai műholdak, az 1958január 31-én felbocsátott Explorer–1, és ugyanazon évmárcius 26-án útnak indított Explorer–3mérési adatai alapján fedezték fel.
    A műszereket a holland származású James Van Allen (1917-2006), az Iowa Egyetem fizika tanszékének vezetője tervezte a küldetés számára. Ezek között kapott helyet az a Geiger–Müller-számláló, amely felfedezte az egész Földet körülvevő, intenzív sugárzást mutató zónákat.
    Az elnevezést az indokolta, hogy Van Allen ragaszkodott hozzá, hogy egy Geiger-számláló is legyen a műszerek között.
    A két vastag gyűrű, amik körülveszik a Földet, elektromosan töltött részecskéket tartalmaznak, amiket a napszél hatása hoz létre.
    A belső öv a Föld felett 2000 km-től 5000 km-ig terjed és 10-50 MeV (=megaelektronvolt) energiájú protonokból áll, melyet a kozmikus sugárzás hoz létre.
    A külső öv nagyjából 6000-10 000 km vastag, legsűrűbb része 15 000-20 000 km magasságban van. A külső öv főleg elektronokból áll. A külső övet 1959-ben a Pioneer–1 űrszonda fedezte fel. A két zóna nem válik el élesen egymástól.
Miert jutott mindez eszembe?

A NASA 2012. augusztus 30-án két űrszondát állított pályára a sugárzási övek viharainak tanulmányozására („Radiation Belt Storm Probes”, később a Van Allen Probes nevet kapták). A szondák a NASA „Living with a Star” nevű programjának részei.
A Science tudományos magazin 2013. február 28-i számában a NASA kutatói egy újabb öv felfedezését jelentették be, ami egy átmeneti réteget képez a külső öv felé.[1][2]
2013-14-ben 40 darab, műszerekkel felszerelt ballont küldenek fel körülbelül 40 kilométeres magasságba. A BARREL („Balloon Array for Radiation-belt Relativistic Electron Losses”) kísérletben arra keresnek választ, hogyan kerülnek át szabályos időközönként részecskék a Van Allen-övekből a Föld atmoszférájának felső rétegeibe. A ballonokat az Antarktiszról bocsátják fel, naponta egyet. A két hétig működőképes ballonokkal körbeveszik a mágneses déli sarkot, és mérik a sugárzási övezetekből az atmoszférába érkező sugárzásokat.
A műholdas és a ballonos adatgyűjtést összehangolják. A mérések adatai alapján sokkal részletesebb és pontosabb képet kapunk majd a sugárzási öveket létrehozó és az azokban zajló fizikai folyamatokról.

Jo, mindez nagyon szep, de mi a jeletosege a mi szamunkra? 


 Az összeesküvés elmélet híveinek  kételkednek az - APOLLO–11 küldetésével kapcsolatban.
A fenti video hang resze az eredeti handfelvetel. Mind "Houston" mind az urhajos karomkodasok halmazat hasznalja, es ugy mondja a szoveget, mintha az esemeny parodiajat adna elo, a tisztelet, komolysag, vagy meghatottsag legkisebb jele nelkul, egeszen amig eljut a kis lepes - nagy lepes celmondatig.


 1. Hogyan veszhettek el a NASA archívumában az eredeti filmtekercsek a leszállásról, és miért a televíziós társaságok anyagából kellett, stúdióban összeállítani az új prezentációs anyagot.
 2. A holdutazás 1969-ben technikailag lehetetlenség volt, az űrhajósok megsültek volna a Holdhoz vezető úton a Van Allen övezet sugárzásától.
 3. Holdon készült fényképeken, miért nem látszanak a csillagok. 2. Gyanúsan lobogó Amerikai zászló, a légkör nélküli Holdon. 3. Túl mély lábnyomok a Hold talaján. Természetesen a tudományos előadások tucatjain, megválaszolták már az összes kérdést, de a hitetlenek szeretnék továbbra is életben tartani a lehetőséget, hogy nem volt igaz a Holdra szállás, .....

A legfobb erv eppen a van Allen ovezet gyilkos sugarzasa. Sokak szerint lehetetlen ezen a burkon elve, mukodokepes muszerekkel atjutni, es az ellenervek - hogy csak rovid ideig voltak az urhajosok ennek kiteve, meg hogy nagyon jo volt a burkolat vedokopenye - nem hangzanak tul meggyozoen.

A jelenlegi iker szondak felbocsatasa elott is voltak kiserletek a Van Allen ov problemajanak megoldasara. Egyszeruen el akartak tavolitani. Logikusan hangzik eltavolitani valamit, amrol nem tudjuk hogyan keletkezett es miert van ott, nem igaz?
Szerencsere a terv - terv maradt.

A legujabb fejlemenyek: Az ikerszondak meg egy ujabb ovezetet talaltak az ismert ketto kozott.
A kulso ovben pedig egy "reszecskegyorsitot"!. Azaz a nagy energiaju reszcskek nemcsk kivulrol, a Napbol, meg a kulso kozmoszbol erkeznek, hanem ott helyben keletkeznek.

http://www.nasa.gov/press/2013/july/nasa-mission-discovers-particle-accelerator-in-heart-of-van-allen-radiation-belts/#.UfQqxdJwpjV

No comments:

Post a Comment