Sunday, July 28, 2013

Nem tudom, ez a Van Allen belt még mindig piszkálja a fantáziámat..




Nem tudom, ez a Van Allen belt még mindig piszkálja a fantáziámat...nem TUDOM, csak ÉRZEM, hogy itt valami nagy titok van, jelentéktelen kis tudományos eredménynek álcázva.

Plazma.  Mi a plazma? Nagy energiájú töltéssel rendelkező részecskék alkotják. Hőmérséklete legalabb több ezer Kelvin fok.

A szemléltető grafikán feltűnt, hogy a Van Allen Öv- nevével is ellentétben - itt már nem övként, keskeny csikban veszi körül Földünket, hanem egészen befedi, a sarkokat kivéve.  Ezek ott rájöttek valamire, de nem verik nagy dobra, csak fimonan utalnak rá.

Szóval akkor Földünket, bizonyos távolságban több ezer K fok hőmérséklatű „héj” boritja, veszi közre...hol is van még ilyen forró plazma héj?  Ja, igen, a napon. Belül meg nem tudjuk pontosan mi van, mert ez a héj ott a NAPON -+++++ NEM ÁTLÁTSZÓ ++++.
Ha ott nem, akkor itt miért látunk át rajta?  Nemcsak a sarkokon lehet látni a Napot, Holdat meg a tobbi égitestet, hanem mindenhonnan, hacsak felhok nem takarják az eget.

Hmmm „Ég”....kiderül, hogy valami forró izé boritja fölöttünk a teret, és a magyar neve pont tűzre utal....mi folyik itten???

Na és itt van a fény kérdése.... a plazma világit, fényjelenséggel jár együtt. Akkor nekünk miért nem világít az egész égboltunk? Vagy ettől kék az egünk, azert nem fekete? De éjjel meg fekete, akkor is van plazma. 
Erre azt mondjak, hogy a Napból kapja az energiáját, nincs Nap, kihuny a plazma. Szinte azonnal....ez igy stimmelne. Kiveve a most felfedezett „részecske-gyorsitót”,  ami - vélhetőleg -nem mindenütt  található csak egyes helyeken. Ez összevág azokkal a megfigyelésekkel, hogy az utóbbi időben halvány derengés volt megfigyelhető az égbolton a Föld több pontján is, olyan helyeken, ahol a „fényszennyezés” kizárható.

A Nap témára visszatérve...ez a „héj” akkor most pont olyan, mint a Nap koronája, nem? Kivül többezer fokos plazma,  belül valami hüvősebb. Pont mint nálunk, csak kisebb méretekben. 
Magunk is termelünk plazmát, kapunk a Napból is, meg a Kozmosz más részeiből is.
A Nap maga is termel plazmát, kap a Kozmosz többi részéből is. Sőt, egyszer-kétszer úgy tűnt, mintha Földünk is „visszaválaszolt” volna a napkitörést követően. 
Egy ideje csak egyes számban beszélek a „héjról“, de természetesen 2 héj alkotja a Van Allen Beltet.  Csak megjegyzem, hogy a plazma megjelenési formái közül - a szálas és oszlopszerü forma mellett - a kettős réteg is megfigyelhető. Ennek a formának a tulajdonságai amennyire tudom megegyeznek a Van Allen Belt tulajdonságaival. Na most jön a csattanó:

Amint lent, úgy fent is - mondja az alkimista bőlcsesség.
Azonos felépítésü volna a Nap a Földünkkel lehetséges.
De hogy az élő sejttel???
Azt mondjak a biológusok, hogy a „kettős réteg” plazma formáció és az élő sejtek sejtfala teljesen hasonlóan müködik.  Mintha égitestünk is egy óriási sejt volna...


1 comment: