Saturday, July 21, 2012

Mit kezdjünk a haragunkkal?



Az első dolog ami eszünkbe jut róla, "a harag rossz tanácsadó"
A haragot frusztrácio kelti. Pl ha valaki elémkanyarodik egy mellékútról aztán 20 km/h-val megy akadályoz abban hogy mielőbb eljussak a célomhoz. 

Mit lehet ilyenkor tenni?

1 Kiadjuk a mérgünket azon aki okozta.
2. Kiadjuk a mérgünket valaki máson.
3. Lenyeljük.

  • Az első lehetőség többnyire nem megvalósítható, (vagy mert az illető sokkal erősebb (hatalmasabb/befolyasosabb) vagy mert társadalmi szabalyokba ütközik, vagy mert nem tudjuk ki okozta. De ha lehetséges, akkor is jobb először átgondolni a helyzetet és a lehetséges következményeket.
  • A második az amit rendszerint teszünk - egymaáson töltjük ki; amellett hogy igazságtalan, újabb haragot indukál a másik emberben, igy "járványt" okoz.
  • A harmadik a legveszélyesebb: az egészségünket ássa alá: testi-lelki egészségünket.

Viszonylag a legjobb józanul kielemezni a helyzetet, és a harag energiáját átirányitani a megoldásra. Nem könnyű, de érdemes megpróbálni.

Egy kis történet ennek illusztrálására:

Amikor Hawaiiban elfelejtettem megújitani a jogositványomat, le kellett újra tennem a gyakorlati vizsgát.( Ez - mint később kiderült - egy kedvelt módszere volt a helyi hatalmasságoknak hogy az idegeneket kiutálják a szigetről.)
A vizsgáztató  (nem Hawaii-i) 2-szer megbuktatott mondvacsinált indokokkal, éppen a harmadikra készült, amikor dühtől fuldokolva megjegyeztem: My 27 years of spotless driving record will be a proof against you in court" azaz "27 évi balesetmentes vezetésem lesz a bizonyiték maga ellen a biróságon. Erre ő is bedühödött, és felkért hogy parkoljak be két kocsi közé egy tenyérnyi helyre. A haragom erejével - amit máskor nem tudtam volna - csont nélkül beálltam. Megnyertem a csatát.

No comments:

Post a Comment