Saturday, May 5, 2012

Az érintés ereje 3. rész: Wilhelm Reich, a bioenergetika "Tesla"-ja




Wilhelm Reich egyike méltatlanul elfeledett nagyjainknak. Ő is mint Karl Jung, Freud tanitványaként kezdte, de hamarosan kivált a csapatból és kutatasokat kezdett, melyekkel kivivta mint tudóstarsai, mint a korabeli társadalom őszinte megrökönyödését.
Reich szerint a XX. századelő embereiben a gyermekkortól belénevelt szexuális tiltások következtében a test energiája megakad, ennek következtében egy általános izommerevség, "páncél" alakult ki, és ez az oka a legtöbb pszichiátriai elváltozásnak. (depresszio, érzelemingadozások, hipochondria stb). Ebből egyenesen következik, hogy e bajok orgazmussal gyógyíthatók - ezt a gyakorlatban is alkalmazta.
Ez már maga elég botrányos volt, de ő még ennél is tovább ment: elmélete szerint a világegyetemben a kitöltő közeg,  az "éter" nem más mint ennek az energiának egy szabadon létező formája; ezért ezen energiát "orgon"-nak nevezte el. Egy speciális, de igen egyszerű eszköz segítségével begyűjtötte ezt az energiát a levegőből és ezzel is gyógyított. A következő részben bemutatjuk ezt az -otthon is könnyen elkészíthető-  eszközt.

No comments:

Post a Comment