Thursday, December 27, 2012

A dezinformáció 11 módszere

A dezinformátorok ott vannak minden blogon, minden fórumon...nem tudjuk pénzért csinálják vagy hobbiból, de ahogy megjelennek zátonyra fut a beszélgetés, előbb-utóbb feladjuk és ottagyjuk az egyébként érdekesnek igérkező vitát. Nem nehéz védekezni ellenük ha időben felismerjük és leleplezzük őket; ahogy rájövünk mire megy ki a dolog, gyorsan eltünnek.

Módszereik:
1. Hallgass róla. Amit nem teszünk közzé, az meg se történt, nem igaz?
2. Ha valaki felveti, tagadd, és sértődj meg. ("Hogy meri még feltételezni is?")
3. Nyilvánitsd rémhirnek, alaptalan feltételezésnek még akkor is ha vannak bizonyitékok. Kerüld el a részletek tárgyalását.
4. Végy ki egy "gyengébb", lényegtelen részletet, a lényeget figyelmen kivül hagyva, és ezt helyezd a vita központjába.
5. Vezesd az ellenfelet vakvágányra sértéssel, érzelmi reakciót kiváltó állitással: nevezd hazugnak, ilyen-olyan -istának, komcsinak, buzinak stb. Kevesen tudnak ilyenkor ellenállni a visszavágás kényszerének, ami sárdobálássá változtatja a vitát, és igy elvágja a további tárgyalás lehetőségét, amellett hogy a hallgatóságot is elriasztja, kiábránditja.
6. "Üss és fuss". Dobj be egy rágalmat vagy becsmérlő megjegyzést, és távozz, nem várva meg a cáfolatot.
7. Kezdd el firtatni az ellenfél motivumait. "Biztos lúzer vagy/ilyen olyan faj-beli/lusta/ferdehajlamú... stb. vagy azért mondod ezt"
8. Hivatkozz saját tekintélyedre ("Én már csak tudom, hogy nem igaz, 30 éve vagyok a szakmában, doktorim van belőle, a nagybátyám is mondta aki püspök/miniszter/professzor/Nobeldijas stb.)
9. Játszd a butát. Függetlenül a logikus érvektől, bizonyitékoktól csak hajtogasd a tagadást makacsul, az érveket mint lényegtelen közbeszólásokat figyelmen kivül hagyva.
10. "Old news" Mondd hogy ez a dolog már régen tárgyalva volt, elavult, poros, senkit se érdekel.
11. . Beszélj másról. Kreálj valami sztorit (hiresség botránya, dalfesztivál, sport megvesztegetési/dopping ügy, nők hibái, férfiak hibái, stb) amire a legtöbb ember "ráklikkel" aztan elfelejt visszajonni.
 — at San Diego, Kalifornia.

No comments:

Post a Comment